БУДИТЕЛИТЕ

Тиха радост изпълва душата ми. Коленича пред знамето на България и шептя: „Благодаря Ти, Господи. Благодаря Ти, че съм родена в България. Благодаря Ти, че имаме такива неповторими празници, каквито никой друг народ по земята няма: Празник на буквите, и Празник на будителите.

Благодаря Ти, че съм част от народа, който завоюва света не с оръжие, а с просвета. Народът, който изпя: „Върви народе възродени, напред, науката е слънце“, народ, който пръв осъзна будността като свещено качество и награди своите будители с празник.“

Има ли друг такъв народ? Не, и няма да се роди. Гарвани сега кълват дроба на този прикован към позорището народ-просветител. Но кой носител на светлина не е бил осмиван, оплюван и убиван? И кой народ, ако хилядолетия наред крадат историята и успехите му, тъпчат самочувствието му, ограбват богатствата му, сломяват с подлост силата му, отвличат най-добрите му чеда, и му внушават, че е нищо, няма да повярва, че е варварин?

Но Господ ще Си спомни за нас и ще се надсмее над поробителите ни. Ще Си спомни милионите ни мъченици. Ще Си спомни за нашите каменни храмове, за изрисуваните свети ликове и високо вдигнати кръстове, за изписаната с кръв българска история. Ще Си спомни кой спаси Европа от чуждоверни нашественици и просвети славянското море със светлината на Евангелието. Ще си спомни нашите бели градове, в които сега живеят чужденци и гледат на нас като на крадци.

Много ви дадохме, народи, за кое добро ни наказвате? Защо орязвате историята ни? Защо потъпквате името ни? Защо искате неща, които не са ваши?

Ще ви кажа защо. Защото ви е срам. Срам ви е да си признаете, че сте крадци и разбойници, затова като крадци викате „дръжте крадеца”. Но знаете ли от кого се краде? От този, който има. А ние имаме, и винаги ще имаме, защото „не се гаси туй, що не гасне”.

На първо място ние имаме памет. Празникът на будителите ни показва това. Може да нямаме небостъргачи, пирамиди и Пиза, но имаме БУДИТЕЛИ. Кой друг народ признава така единодушно, че духовното е по-важно от материалното? Кой друг народ почита тези, които го държат буден за духовното? Вие можете да поставяте статуи на военачалници, политици и артисти, но ние имаме ЖИВ ПАНТЕОН ОТ ГЕРОИ НА ДУХА. И той няма нужда от рекламни клипове и неми статуи. Той е в паметта и сърцето на всеки българин.

Невидимо. Силно. И всеки път възраждащо.

С православния Кръст на върха.

You don't have permission to register
X